Zasto nam "igra oko"?

Ići dole

Zasto nam "igra oko"?

Počalji od djavolica taj Čet Apr 24, 2008 11:26 pm

Šta se krije iza toga?

Kada nam kapak zatreperi poput kolibrijevih krila, za to je najčešće kriva nervoza ili preopterećenost. Naime, hormon stresa - adrenalin - utiče na to da mišići postaju spremni za skupljanje i grčenje. Ukoliko je došlo do gubitka telesnih tečnosti, recimo zbog znojenja ili dijareje, usled toga dolazi i do kratkotrajnog nedostatka mineralnih materija iz tela i to, takođe, može dovesti do ovog simptoma. Inače, ovo \"poigravanje\" mišića može biti prisutno po celom telu, jedino što očni mišići \"rade\" u posebno osetljivom okruženju i zbog toga se to intenzivnije doživljava.

Kada bi trebalo da se obratimo lekaru?

Čak i kada ovakvo povremeno \"igranje\" traje nekoliko dana, skoro uvek je bezazleno. Malo mira i uravnotežene ishrane trebalo bi da okonča ovu igru mišića. Nažalost, ukoliko se sve ovo ne zaustavi na kratkotrajnim trzajima, već ukoliko se kapak potpuno zatvara, neophodno je potražiti savet lekara specijaliste. Najčešće je u pitanju grč kapka, odnosno poremećaj pokretanja očnih kapaka.

Šta na to kaže kineska medicina?

Kada neko kaže \"igra mi oko\", u kineskoj medicini to nikako nije samo jedan simptom, mora da postoji još nešto, jer kao i obično mi posmatramo celog čoveka, pa i na osnovu drugih simptoma donosimo dijagnozu.

Najčešći uzroci za ovaj simptom su vruć vetar, promaja, ili slaba slezina. Kinezi kažu - na vetru se sve pokreće ili treperi, pa tako i očni kapak.

Slezina \"pravi\" krv i odgovara za ishranu mišića, pa pošto je kapak takođe mišić, ako nema dovoljno hrane, on će treperiti.

Pored toga, pacijent može da oseća i umor, trnjenje u mišićima, težinu u telu, zamor posle jela, promene u stolici koja može da bude kašasta, kao i nadimanje posle jela. Zatim, kod žena može da se javi poremećaj menstrualnog ciklusa, koji se može da produžiti ili skratiti.
avatar
djavolica
Mega urednik

Broj poruka : 3923
Datum upisa : 25.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu